Povratak

Gubitak apetita i mršavljenje | BUN i ALT u biokemijskom nalazu krvi | Bolesti jetre i bubrega

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam mačka Hektora koji je star 11 godina. Do prije mjesec dana je stalno htio jesti i čučao je pred svojom zdjelicom, ali je gubio na kilaži. Sad uopće ne želi jesti ili jede vrlo malo. Kupila sam mu hranu za mace koje imaju problema sa bubrezima, prvi je dan jeo, ali sad više ne želi. Hranim ga suhom hranom, sirovim mesom, kuhanim mesom sa povrćem - svinjetina. Jučer i danas je dobio kunaog oslića i samo je promrljao.Čak i prije njegov omiljeni Whiskas (za mace preko 7 godina) je prvi dan pojeo a poslije ništa. Gubi na težini, bezvoljan je i samo spava. Kad mokri, mokri poprilično dugo ali ne vidim da ima bolno mokrenje ili teškoće, vode pije ali ne puno. U prilogu šaljem nalaze krvi i ambulantni dnevik od veterinara. Unaprijed hvala. Pozdrav, Vera

O: Navedeni simptomi (gubitak apetita i mršavljenje) i promijenjene vrijednosti nalaza krvi nisu potpuno specifični pa je teško dati precizan odgovor. U priloženom biokemijskom nalazu krvi vidljivo je da su povišeni urea nitrat (BUN) i ALT. 

BUN ili urea nitrat daje informacije o tome kakva je funkcija bubrega i jetre. Urea je otpadni produkt dušika koji nastaje uslijed razgradnje proteina. Iz jetre urea krvlju dolazi do bubrega koji ju filtriraju zajedno sa ostalim otpadnim tvarima iz krvi. Mokraćom se te štetne tvari izlučuju iz organizma. Kada je BUN u krvi viši nego je to normalno, vrlo je vjerojatno da je funkcija bubrega smanjena. BUN se koristi i za dijagnostiku niza drugih stanja kao što su zatajenje jetre, opstrukcija urotrakta, kongestivno zatajenje srca ili gastrointestinalno krvarenje. Ipak treba imati na umu da se za postavljanje dijagnoze treba uzeti u obzir i druge parametre i nalaze dodatnih pretraga.
 
Zatajenje bubrega može biti akutno i kronično koje se najčešće javlja kod starijih životinja. U dijagnostici kroničnog zatajenja bubrega treba uzeti u obzir i razinu kreatinina koji je u tom slučaju  također povišen, razinu fosfora, mikroproteinuriju odnosno prisutnost proteina u mokraći. Danas postoji test koji je precizniji od svih dosadašnjih. To je određivanje SDMA u krvi. To je biološki pokazatelj funkcije bubrega čija će povišena razina ukazivati na oštećenje bubrega puno prije nego dođe do porasta razine kreatinina.
 
Drugi parametar koji je povišen u krvi Vašeg mačka je ALT. To je enzim alanin aminotransferaza kojeg proizvode jetrene stanice. Smatra se enzimom specifičnim za jetru mačaka  i pasa. Zbog toga se koristi kao okvirni test za dijagnostiku jetrenih bolesti, no kao i BUN ne može samostalno poslužiti za postavljanje dijagnoze. Do povišene razine ALT-a dolazi prvenstveno zbog oštećenja jetrenih stanica, no uočava se i kod oštećenja bubrežnih stanica, skeletnog mišićja, gušterače i srčanog mišićja.
 
Iz svega navedenog može se zaključiti da dobiveni nalazi mogu ukazivati na bolest jetre ili na bolest bubrega, ali i na neka druga oboljenja. Razgovarajte sa veterinarom o mogućnosti dodatnih pretraga poput analize urina, ultrazvuka abdomena, RTG-a abdomena. U nekim slučajevima su potrebni i serološki testovi za bolesti poput FIP-a (zaraznog peritonitisa mačaka) ili FeLV-a (leukemije mačaka). Također uputno je ponoviti biokemijske testove krvi i diferencijalnu krvnu sliku u razmaku od 2 ili 3 tjedna da bi se ustanovilo je li došlo do kakvih promjena.
 
U dogovoru sa veterinarom nastavite sa terapijom, a isto tako posavjetujete se i o prehrani. Osim odgovarajuće hrane postoje i sredstva koja se koriste kao dodaci prehrani. To su Calo-pet pasta ili VME pasta koje su obogaćene svim potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Koriste se u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Prije odabira i upotrebe ovakvih preparata svakako se prvo posavjetujte s veterinarom koji liječi Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr